Laser peeling - Rynkbehandling med Erbium YAG- laser

Vad orsakar hudens åldrande

Med tiden åldras huden. Denna process sker i små steg. Enkelt uttryck så blir huden större och mer uttänjd, vilket gör att det bildas rynkor. Detta sker främst genom att huden tappar elasticitet och fasthet då hudens kollagenlager blir tunnare och stelare. Detta hänger samman med bl. a. minskad talgproduktion, torrare hud, sämre glans i huden, små blodkärl framträder i huden. Solens UV-ljus är också en orsak till rynkbildning.

Vad gör laser peeling

Laserljuset har en del märkliga egenskaper. En sådan är att om man förångar (evaporerar) bort ett mycket ytligt skikt (ca en tiondels millimeter) av ytterhuden så får man en speciell föryngrande effekt på den nya hud som bildas när nämnda mycket ytliga brännskada läks. Bland annat visar sig detta genom att rynkor reduceras avsevärt liksom acneärr, pigmentstörningar m.m.

Hur fungerar laser peeling med Er- YAG laser (s.k. kall laser)?

En Er- YAG laser är ett instrument som avger mycket starka ljusblixtar. Ljuset kommer ut ur ett handstycke som hålls någon centimeter från huden. Ljuset absorberas i yttersta hudlagret och blir därmed upphettad. Varje puls är som en femtioöring i yta och därefter flyttar man proben till nästa punkt.

Kan alla behandlas?

I princip ja. Självklart får man inte göra behandlingen om man tar medicin, t ex blodförtunnande eller liknande.

Hur lång tid tar behandlingen?

Hela processen tar ett par timmar. Oftast tar man på bedövning salva (emla) en timme före behandlingen. Ett helt ansikte tar kring en timme. Runt ögonen ca 30 min. Hals, händer och andra kroppsdelar bedöms individuellt.

Vad bör man tänka på före behandlingen?

Man bör avstå från att sola. Inte på grund av att själva hudregenerationen blir sämre utan pga. av större risk för pigmentfläckar.

Räcker det med en behandling?

Ja. En del vill dock komplettera efter något år. Huden blir bättre ända upp till ett år. Sedan fortsätter den normala rynkbildningen. En del gör om behandlingen efter 5-10 år.

Vilket resultat kan man räkna med

Full effekt ser man först efter 6-9 månader, i en del fall upp till 1 år. Lasern är bäst på de små fina rynkorna som gärna uppträder runt ögonen och munnen. Redan efter ett par veckor bildas det ny hud (hudregeneration), som är mycket tunn. Denna "babyhud" är slät och fin. Med tiden får den en annan lyster och släthet än den gamla. Detta är mycket uppskattat. Allt eftersom tiden går växer kollagenlagret till sig och dom små rynkorna slätas ut. Man kan enkelt utrycka det som att den nya huden blir aningen tjockare än den gamla uttänjda huden och därigenom försvinner en del av smårynkorna.

Gör det ont?

Er- YAG är en s.k. kall laser och den känns mycket litet i förhållande till koldioxidlasern. Men det är ganska individuellt hur man upplever det. En del tycker att tandläkarbesök är värre och att det knappt känns något. Andra tycker att det gör ont men det är uthärdligt.

Koldioxidlasern känns rejält. Man måste åtminstone använda bedövningskräm. Alternativ till detta är bedövningssprutor eller nedsövning. Detta har i sin tur sina för och nackdelar. Nedsövning kostar mer och är inte helt riskfritt. Sprutor tycker en del inte är så trevligt etc.

Vad händer efter behandlingen?

Genom att metoden bygger på att huden tillfogas en brännskada får man normalt en viss sårläkning. Som vid alla brännskador kan det hetta något efteråt. Dagarna efter behandlingen bildas en skorpa som man ska låta sitta kvar tills den själv ramlar av. *(**Riv inte på skorporna för då kan de blir infekterade och i så fall finns risk för ärrbildning.)* Ibland uppstår temporära pigmentförändringar, speciellt hos dem som har solat. Under läkprocessen brukar det klia, det är viktigt att inte klia sig då. Efter att skorporna har ramlat av finns ett rodnande område kvar. Vanligtvis är sårläkningen över på 1-2 veckor. Under den efterföljande läkningsfasen (ca 2 månader) ändras färgen gradvis mot normal hudfärg och den nya huden får allt mindre rynkor, gropighet etc. Oftast tar patienten ledigt minst ett par dagar. När man kan börja jobba är delvis beroende på vilket jobb man har.

Är laserljuset farligt?

De flesta lasertyper är inte ögonfarliga. I det här fallet är laserljuspulserna starka. Därför har både terapeut och patient skyddsglasögon som filtrerar bort ljuset.

 

©La Vida Laser Clinic  -  Design PCCblue.se - Webbplatskarta